Verslag Oldtimerdag, Heinkelweekend Ruinerwold/Havelte 2013

H.C.N.rit in Havelte van 19 augustus 2013.
De rit in Havelte is altijd een weekend want ’s zaterdags is er een oldtimerdag in Ruinerwold, dat ligt enige kilometers van het dorpje Havelte. Op de oldtimerdag waren meer dan 1500 voertuigen aanwezig dat wil zeggen als er een zuiger inzit en deze gaat heen en weer, dan noemen we dat een motor en als deze ook nog oud is dan noemen we dat een oldtimer, en dat is mooi, heel mooi. Ik zal niet opnoemen wat er allemaal stond.


Het hele dorp is afgesloten voor het overige verkeer en je kunt over de hoofden lopen, alle cafés hebben een terras waar het heerlijk toeven is. We waren om 9 uur aanwezig, even onze scooters oppoetsen want je hoort toch graag “wat zijn ze mooi” en dan kan je gaan rondlopen na een afspraak gemaakt te hebben over wie de wacht houdt bij de scooters.

Het geheel is zo groot dat je niet zonder rustpauze (een kroeg) rond kan lopen om alles te zien en je haalt gelijk je talenkennis weer eens op, Gronings, Fries, Drents en vele andere dialecten.


’s Middags was voor iedere categorie een toertocht van 58 kilometers over zeer mooie wegen en dorpjes en waar de mensen op stoelen en tafeltjes buiten zitten met een heerlijk pilsje in hun hand en naar ons wuiven, alle zijwegen zijn afgesloten dus het is een gesloten circuit.


Zondags was er een mooie rit uitgezet door Jan Oosterveld en Hennie Benning, tot 12.00 uur regende het pijpenstelen en klokslag 12.00 uur werd het droog en werd het mooi weer, zonnebrillenweer. Met 14 scooters en vele bijrijders vertrokken we voor een schitterende rit door het Drentse landschap wat toch veel mooier is dan dat vlakke polderlandschap in het westen van het land. Na vele mooie plekjes en weggentjes kwamen we bij het concentratiekamp “Westerbork” waar we een korte rondleiding hebben gedaan en met eerbied hebben we gekeken naar de vele monumenten uit het verleden.
Daarna zijn we weer huiswaarts gereden naar het vertrekpunt Havelte en na iedereen gedag gezegd te hebben zijn we weer naar de camping gegaan om met een pilsje uit te rusten van een vermoeiende dag.
Jan en Hennie, bedankt voor de mooie rit!
Jaap van de Lindt