De Vecht en Molenroute.

Het is zondag 26 mei 2013. Peter en Tonny Klijn hebben met assistentie van Seth en Sylvia de Ruijter de rit voor vandaag uitgezet. Zij ontvingen ons in Maarssenbroek met koffie en de nodige informatie.
Bij de start was ook de heer Bert van Sandwijk en familie aanwezig om ons clubgebeuren mee te maken. De heer van Sandwijk was in de 60-er jaren secretaris van de Federatie Heinkelclubs Nederland en Bestuurslid Internationale Heinkel Club Union. Met trots werden ons enkele tastbare herinneringen getoond uit die goede oude tijd. Een prachtige H-speld en een originele banier die naast ons nieuwe exemplaar gehouden werd. Een fantastische overeenkomst qua vorm, kleuren en lettergebruik … alleen nu 50 jaren later !!
De heer van Sandwijk heeft van ons starten de foto’s gemaakt en Hennie maakt een selectie voor bij dit artikel. Wij danken de heer Bert van Sandwijk voor zijn aanwezigheid en de gemaakte fotoreportage.
En nu de verreden rit van vandaag. De opkomst was beperkt door de weersverwachtingen. Want heel Europa is nog altijd in afwachting van beter weer. Want waar blijft de lente … de meivakanties zijn al achter ons en de zomervakanties staan ook al voor deur !!
Gelukkig was de start droog en door die enorm betrokken samenkomst hartverwarmend. De start was om 12.00 uur Peter en Tonny voorop. Vertrokken werd naar Loenen aan de Vecht,  via Vreeland, Overmeer naar Nigtevegt. Over smalle en kronkelende wegen was het “plesant”  sturen.
Voor de ingang van het oude “Nieuwersluis” complex werd 5 minuten gestopt om te peilen of er onder ons oud delinquenten aanwezig waren ..? gelukkig kenden velen van ons de reputatie van dit voormalige instituut maar hebben er nooit hoeven te vertoeven. De portier van het tegenwoordige opleidingsinstituut was blijkbaar geschrokken van onze overval met ronkende  Heinkels en sloot de elektrische poort. Hierop vervolgden wij onze route.
Na de stop bij Nieuwersluis en alsof den Duvel er bij betrokken was ging de bovensluis open. Eerst een fijne miezer, overgaand in een normale regenbui werd naar de 1e koffiestop gereden. Iedereen verlangde naar iets warms of sterks. De stop was bij het Paviljoen Uit & Meer in Weesp. Vertrekkende bezoekers wisten te vertellen dat het binnen heet was !! Dat was niet tegen doven gezegd. Het was er goed toeven en de uitbater deed met zijn crew uitstekend zijn best om de gasten te verzorgen. Goede koffie, choco en soep !! Op temperatuur gekomen begonnen wij aan de tweede etappe, gelukkig niet als in de Giro met sneeuwval … maar het bleef gewoon droog maar wel koud. Via Weesp reden wij buiten langs de zuid-oost wijken van Amsterdam naar Driemond, Abcoude, Baanbrugge slingerend door de Ronde Venen. Voor een 2e stop kwamen wij in Vinkeveen terecht bij CR Bon en jachthaven.
In de dorpjes en stadjes waren redelijk mensen op straat maar in de jachthavens… nog geen 10% activiteiten en alle vaartuigen onder de dekzeilen ingepakt als ware het winter. Jammer, want in dit jaargetij is het normaal druk met kakelende wandelaars, slingerende fietsers, meerdere tourtocht rijders en volle terrassen, waar wij ons met onze Heinkels tussen door hadden moeten wurmen. Nu hadden wij de wegen praktisch voor ons alleen.
Zoals JC zegt … ieder nadeel heeft zijn voordeel. Onze gemiddelde snelheid lag aanzienlijk hoger dan normaal.
Met koffie gesterkt, reden wij het laatste gedeelte van de rit door de Ronde Venen. Een schoon watergebied sterk variërend en afwisselend met landbouw en natuurgebieden.
In een 6 meter onder de zeespiegel gelegen natuurpolder met brede fauna en flora werd een extra stop ingelast. Duidelijke instructieborden informeerden inzake de doelstellingen.
Met iets lichter weer en een brekende bewolking kwamen wij terug in Maarssenbroek.

Peter, Tonny, Seth en Sylvia, bedankt voor de schone rit en het rijden van de ambulance.