zondagrit Vianen.


HCN rit Vianen
Lek en Linge route.

Begunstigd door een zonnige dag werd op Zondag 19 april een door Jeanette Lebbink uitgezette toertocht gereden door het poldergebied ten zuidwesten van Vianen.

Het startpunt was bij van der Valk in Vianen, nadat daar koffie was gedronken en waar om 12.00 uur, onder leiding van Jeanette op haar Vespa, acht Heinkels, waarvan twee met zijspan, vertrokken in oostelijke richting.

Via Everdingen naar Schoonrewoerd, waar op de Diefdijk een korte stop was ingelast, om de doorgezaagde bunker te kunnen bekijken.

Deze bunker is in 2010 doorgezaagd en als Rijksmonument in de Nieuwe Hollandse Waterlinie erkent. Via een trap kan je vanaf de dijk naar de bunker, waar een middendeel is uitgezaagd, in het verlengde daarvan ligt een houten steiger, die in het midden van het meer eindigt.

Vervolgens reden we via  Rhenoy naar Acquoy, waar een korte tussenstop werd gemaakt, om daar de scheve toren van Pisa te bekijken. Deze toren staat ongeveer 1,5 meter uit het lood en dankt zijn naam aan de op het kerkhof begraven liggende domineesvrouw met de naam Pisa,

 

Daarna door naar Asperen. Bij restaurant De Kazerne werd op het terras van de zon en de koffie genoten, waarbij we niet de enige waren, want ook diverse motorclubs en fietsers bleken dit als een prima tussenstop te kunnen waarderen.

Jeanette leidde ons vervolgens naar Nieuwland en Meerkerk, veelal langs de Linge, waarna door de polders de weg naar Ameide en Hei en Boeicop leidde.
Vandaar uit werd binnendoor naar van der Valk in Vianen gereden, waar we van elkaar afscheid namen, na een zonnige, maar toch wel frisse rit door het prachtige polderlandschap tussen Lek en Linge.

Dank aan Jeanette voor deze prachtige tocht.

Bert van Sandwijk.