HCN Toertocht 21 september 2014.

Een zonnige zondagmorgen was het begin van de door Chris van Haarlem georganiseerde Heinkelrit met als thema: De middeleeuwse droogmakerijen van Noord-Holland.
We werden bij hem thuis ontvangen, waar Nelly ons trakteerde op koffie en wat lekkers.

Omstreeks twaalf uur gingen we, met acht Heinkels, van start. De eerste stop was de Zaanse Schans, vrijwel om de hoek, waar we een ruim half uur de gelegenheid kregen, tussen de vele buitenlandse bezoekers, om van de molens, de klassieke geveltjes en winkeltjes en het uitzicht over de Zaan te genieten.

We vervolgden de tocht door oud Zaandijk, Wormerveer en Krommenie.  Een verrassing was de lintbebouwing langs de Krommeniedijk en na fort krommeniedijk bereikten we via de Woudpolder, Uitgeest. Plaatsen als Groot- en Klein Dorregeest herinneren ons dan aan de geestgronden, een zandrug in een veengebied.
Net voorbij Akersloot was de pontbaas zo vriendelijk de oversteek over het Noord-hollands kanaal te maken, waarna we de schermerpolder binnenreden. Het zuiden van Zuidschermer hebben we aangetipt en de huizen van Driehuizen telden we vanaf de ringvaartdijk.

Een bezoek aan de museummolen in Schermerhorn werd na onderling overleg ter plekke afgelast, omdat er grote zwarte regenwolken onze kant opkwamen.
De rit werd van daaruit voortgezet en reden we naar De Rijp, waar we onze voertuigen op een parkeerplaats moesten stallen, omdat er kermis was en de enige weg door het centrum daarvoor werd geblokkeerd. Koffie was er nog wel te krijgen omdat de kermisdrinkers nog niet helemaal op schema lagen. Via een omweg bereikten we weer de kruising van het Noord-hollands kanaal en de ringvaart-Beemster polder, langs fort spijkerboor, het voormalige radiobaken van Schiphol, reden we door naar Midden-Beemster waar ook even gestopt werd. Vervolgens reden we naar Purmerend, waar we de voormalige veemarkt, nu een horecaplein, bezochten.

Via Neck, Jisp, Wormer en Wormerveer terug naar het startpunt in Zaandijk, waar we omstreeks 17.15 uur arriveerden.
Een geslaagde dag, uiteindelijk toch een droge, zonnige rit maar wel met een stevige noordwesten wind, die zich in het vlakke Noord-Hollandse polderlandschap stevig liet voelen.

Chris en Bert.